Woning afkoelen tijdens hittegolf

Het is buiten gloeiend heet, dus verlangen we naar een koele plek binnen. Wij geven jullie graag enkele tips om het hoofd koel te houden in huis tijdens deze hete dagen.

1. Hou ramen en deuren dicht

Het lijkt aanlokkelijk om het raam open te zetten voor wat frisse lucht, maar dit is geen goed idee. De warmte komt namelijk binnen zo. Daarom hou je beter overdag je ramen en deuren gesloten. Doe ook de rolluiken en gordijnen toe. ’s Nachts is het dan weer wel aangeraden om het raam open te zetten.

2. Gebruik zo weinig mogelijk elektrische apparaten

Je wasmachine, droogkast en vaatwasmachine opzetten zijn zaken die je beter uitstelt tot ’s nachts. Deze elektrische toestellen zijn een grote warmtebron en warmen de ruimte alleen nog maar meer op.

3. Doe de lichten niet aan

Lampen zijn net als elektrische apparaten warmtebronnen. Doe deze dus zo min mogelijk aan tijdens warme dagen. Het is ook aangeraden om over te schakelen naar LED-verlichting. Deze verbruiken minder energie en geven minder warmte af.

4. Laat je was binnen drogen

Tijdens warme dagen, lijkt het je aangeraden om de was buiten te laten drogen. Maar het drogen van de was binnen heeft het grote voordeel dat het de ruimte helpt afkoelen.

5. Airco

De gelukkigen onder ons hebben een airco in huis. Als je hebt geïnvesteerd in airco is het wel raadzaam om deze niet op de laagste stand te zetten. Het verschil met buiten wordt dan te groot waardoor je sneller ziek kan worden.

Vergeet uiteraard je lichaam niet af te koelen en drink voldoende water!