De waarde van je woning berekenen

Als je je huidige woning wil verkopen of een nieuwe woning wil kopen, wil je de correcte waarde van die woning ook proberen in te schatten. Maar de waarde van een huis berekenen, hoe doe je dat nu? Er zijn verschillende mogelijkheden om tot een waardebepaling van een woning te komen.

1: Eigen schatting woning

Een eenvoudige en tevens goedkope manier om een idee te krijgen over de waarde van een huis, is vergelijken met andere woningen in jouw regio. Kijk naar de vraagprijs van vergelijkbare panden.

Houd hierbij vooral rekening met de volgende factoren:

  • De ligging: in de stad of op het platteland
  • De soort woning: appartement, rijwoning, halfopen bebouwing of open bebouwing
  • De totale oppervlakte
  • Het aantal (afgewerkte) kamers: leefruimtes, afzonderlijke keukens, bad- en douchekamers, slaapkamers, veranda, …
  • De ouderdom en staat van het huis
  • De graad van afwerking (standaard materialen of meer luxueuze afwerking)

Aan de hand van zoekertjes in jouw streek kun je ook de prijs per vierkante meter berekenen. Deel de verkoopprijs door de totale oppervlakte. Vermenigvuldig de prijs per vierkante meter met het aantal vierkante meter van je woning. Zo krijg je een idee van de waarde van je woning.

Een andere indicatie voor de waarde van je huis vind je op de site van de FOD Economie. Daar staat informatie over de gemiddelde prijs van de verkopen van woonhuizen, villa’s en appartementen.

Kadastraal inkomen (KI)

Voor recente woningen kan het kadastraal inkomen (KI) je helpen bij het schatten van je huis. De fiscale administratie bepaalt bij schatting een fictieve huurwaarde voor elke woning in België. Het kadastraal inkomen komt overeen met het bedrag dat je netto zou innen als je je woning gedurende een jaar zou verhuren. Dat gebeurt door vergelijking met gelijkaardige woningen in de omgeving.

In principe kun je dus stellen dat woningen die te koop staan en ongeveer hetzelfde KI hebben als jouw woning, zich ook in dezelfde prijsklasse bevinden.

Let op

Die schatting moet in principe om de 10 jaar opnieuw gebeuren, maar gebeurde de laatste decennia niet meer. Daarom is het kadastraal inkomen enkel een indicatie bij nieuwbouwwoningen of bij verbouwingen waar het KI recent werd herzien.

2: Online huis schatten

Op het internet vind je tegenwoordig tal van programma’s die je helpen bij het schatten van je woning. Om de waarde van je huis te berekenen, moet je een aantal gegevens over je woning invullen. Hoe meer gegevens je moet invullen, hoe nauwkeuriger de schatting van je huis zal zijn. Voorbeelden van enkele online toepassingen voor schatting van een huis zijn oa. i-checker, immochecker, realo, immoweb, …

3: Professionele waardebepaling woning

Om de waarde van een huis écht correct te berekenen kun je ook beroep doen op een vastgoedexpert: landmeter, architect, makelaar, …. Die maakt een gedocumenteerd rapport op waarin hij met verschillende factoren rekening houdt: de locatie, het bouwjaar, de graad van afwerking, de (bewoonbare) oppervlakte, de energieprestaties, … Heb je recent renovaties gedaan waardoor je woning beter geïsoleerd en dus energiezuiniger is, zal dat de waarde van je huis ook aanzienlijk verhogen.

Een woning laten schatten door een professional is niet altijd kosteloos. Daarom vraag je beter eerst een offerte aan. Een vastgoedmakelaar rekent voor een schattingsverslag gemiddeld 250 à 350 euro aan. Een landmeter-expert of architect rekent meestal een uurtarief aan. De prijs van een landmeter of onafhankelijke expert ligt dan ook een pak hoger en kan oplopen tot 600 euro.

4: Realistische schatting?

De exacte waarde van een pand bepalen, is niet zo eenvoudig. Vraag en aanbod spelen namelijk een belangrijke rol bij de verkoop van woningen. Als je de waarde van een woning laat berekenen, ga dan na met je gezond verstand of de prijs wel realistisch is. Vergelijk met gelijkaardige woningen in je streek.

Leg het eens voor aan iemand uit de immobiliënsector. Praat er eens over met de buren. Zij kennen vaak de prijzen van huizen in hun buurt.