4 tips om je huurrendement te verbeteren

De spaarrentes zijn vandaag nog altijd historisch laag. Heel wat mensen zien investeren in vastgoed dan ook als een interessante manier om hun spaargeld alsnog te laten renderen. Een van de vele opties is de verhuur van een huis of appartement. Wij geven je graag enkele concrete tips om je huurrendement te verhogen.

1. Vergeet niet om de huur jaarlijks te indexeren

Huurcontracten worden vaak voor een langere termijn afgesloten. Daarom is het belangrijk dat de huurprijs de stijgende kosten voor het levensonderhoud volgt. Indexering betekent dat je de huurprijs laat evolueren volgens een vastgelegde formule, die gebaseerd is op een vaste korf van producten:

Nieuwe huurprijs = (oude huurprijs x indexcijfer) / indexcijfer bij aanvang van het huurcontract

In de meeste huurcontracten is een automatische aanpassing aan de index voorzien. Toch moet je die indexering telkens schriftelijk melden aan je huurder. Dat kun je maximaal één keer per jaar doen, op de verjaardag van het huurcontract. Werd het contract bijvoorbeeld op 1 juli 2019 afgesloten, dan kun je de huurprijs een eerste keer indexeren op 1 juli 2020.
Vergeet je de huurprijs te indexeren, dan kun je tot drie maanden in de tijd teruggaan om de verhoging te recupereren.

2. Maak gebruik van het fiscaal voordeel

Eigenaars van een verhuurwoning betalen daarop belasting via de onroerende voorheffing en via de personenbelasting. Als je huurder een natuurlijke persoon is die de woning niet voor een beroepsactiviteit gebruikt, moet je het kadastraal inkomen (KI) van de woning namelijk vermelden op je aangifte. Dat KI wordt geïndexeerd, verhoogd met veertig procent en toegevoegd aan je belastbare inkomen. Door de kosten van je lening in te brengen, is het evenwel mogelijk om dat belastbaar inkomen te verlagen.

3. Stel een gedetailleerde plaatsbeschrijving op

Bij het afsluiten van een huurovereenkomst is een plaatsbeschrijving verplicht. Je doet er goed aan om deze taak ter harte te nemen en de plaatsbeschrijving op te stellen met oog voor detail. Zo is het makkelijker om eventuele schade vast te stellen en deze te verhalen op de huurder. Laat dit dus best opmaken door een vastgoedmakelaar of een andere professional.

4. Onderhoud je eigendom voor een beter huurrendement

Voor een net huis of appartement kun je een hogere huurprijs vragen dan voor een onderkomen pand. Het kan dus zeker de moeite lonen om vóór het afsluiten van een nieuw huurcontract je opbrengsteigendom te verfraaien of enkele klusjes uit te voeren. Ook kun je overwegen om je pand zodanig te verbouwen dat je meerdere delen apart kunt verhuren.

KIES VOOR EEN VEILIGE VERHUUR VAN UW EIGENDOM!

>> Contacteer ons gerust voor meer info https://century21tremelo.be/contact